Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

Posjeta ambasadorice Francuske predsjedniku VSTV-a BiH

01.04.2021.

(Sarajevo, 1. april 2021. godine) – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija primio je u nastupnu posjetu NJ.E. Christine Toudic ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom ambasadorica Toudic je istakla punu podršku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine na reformskom putu, naglašavajući da je vladavina prava ključni prioritet kako za Evropsku uniju tako i za Bosnu i Hercegovinu i da predstavlja temeljni preduslov za povratak povjerenja javnosti u pravosudni sistem i kreiranje „zdravijeg ambijenta“ u kojem će mladi željeti ostati u Bosni i Hercegovini i koji će uticati na ekonomski razvoj u smislu „privlačenja“ stranih investitora i kompanija.

Predsjednik Lagumdžija je istakao važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i izrazio potrebu za podrškom u ovom procesu. Predsjednik Lagumdžija je takođe upoznao ambasadoricu Toudic sa Reformskim programom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i osnovnim pravcima rada u narednom periodu.

Predsjednik Lagumdžija i ambasadorica Toudic su se takođe osvrnuli na rezultate prve faze Projekta u oblasti pravosuđa „EU4Justice“, kojeg finansira Evropska unija i implementira GIP Justice Coopération Internationale (JCI).

                                                                                                                                - kraj-


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

NSastanak_01.04.2021..jpg