Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Predložen pritvor protiv jednog lica u policijskoj akciji kodnog naziva „Krupac“

07.02.2019.

Policijska uprava Istočno Sarajevo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je nakon kriminalističke obrade lica lišenih slobode u okviru akcije kodnog naziva „Krupac“ podnijela  Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam lica Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

 

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon ispitivanja osumnjičenih, dana 07.02.2019. godine podnijelo Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu Prijedlog za određivanje pritvora protiv jednog lica sa inicijalima M.K. zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i Nedozvoljena trgovina.

 

Isti se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca oktobra 2018. godine do mjeseca februara 2019. godine, na području Istočnog Sarajeva, Bileće, Bijeljine i drugih opština i gradova na području Republike Srpske, zajedno sa više lica, kao grupa po prethodnom dogovoru, u cilju dalje distribucije i prodaje, opojne droge „Marihuana“ i „Kokain“, kao i duvanskih proizvoda, odnosno cigareta različitih marki i proizvođača, iako su znali da se radi o opojnim drogama, kao i da nemaju odobrenje nadležnog organa za kupovinu, nabavku, držanje i prodaju opojnih droga „Marihuana“ i „Kokain“, a koje su proglašene za opojne droge i koje se nalaze na listi opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a čije je držanje i promet zabranjen i ograničen Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH (”Službeni glasnik BiH”, broj 8/06), držali, prepakivali, nudili na prodaju i prodali većem broju lica na području Istočnog Sarajeva, Bileće, Bijeljine i drugih opština i gradova na području Republike Srpske i to na način, da su u međusobnim telefonskim razgovorima ili SMS komunikaciji,  dogovarali količinu, cijenu, način i mjesto prodaje opojne droge i cigareta.

 

Razlozi za predlaganje mjere pritvora se sastoje u tome da postoje posebni razlozi predviđeni članom 197. stav 1. tačke b) i v) ZKP-a RS.

 

Napomena u vezi načela presumpcije nevinosti:

 

„Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica“


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh