Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv Milenka Gojgolovića za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to zbog silovanja i nečovječnog postupanja prema civilnoj osobi

14.05.2019.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon provedene istrage, dana 15.04.2019. godine, podiglo optužnicu protiv Milenka Gojgolovića za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to zbog silovanja i nečovječnog postupanja prema civilnoj osobi, a koja je od strane Okružnog suda u Istočnom Sarajevu potvrđena dana 06.05.2019. godine.

 

Optužnicom se Gojgoloviću stavlja na teret da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, kao pripadnik-vojnik Teritorijalne odbrane Vlasenica, kasnije Vlaseničke lake pješadijske brigade pri Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbi zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) i c) uz Ženevske konvencije od 12.08.1949. godine, koje zabranjuju napad na tjelesni integritet, nečovječno postupanje, a posebno silovanje.

 

Također, Okružno javno tužilašvo u Istočnom Sarajevu je u optužnici podnijelo i Prijedlog za produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice protiv Milenka Gojgolovića zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog.

 

U prilogu ove vijesti se nalazi dio optužnice koji sadrži osnovne informacije o predmetu.

 

Napomena:

 

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica“


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optuznica

Prateće fotografije

Kako sastaviti testament