Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Potvrđena optužnica protiv Nedeljka Rackovića zbog neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga

30.10.2019.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je nakon provedene istrage, dana 30.09.2019. godine, podiglo optužnicu protiv Nedeljka Rackovića zbog neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga, a koja je od strane Osnovnog suda u Sokocu potvrđena dana 07.10.2019. godine.

 

Optužnicom se Nedeljku Rackoviću stavlja na teret da je dana 05.08.2019. godine, suprotno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (“Službeni glasnik BIH“ broj 8/06), u ulici Stefana Nemanje, opština Istočno Novo Sarajevo, prilikom pretresa PMV marke „Renault“, tip „Klio“, crne boje, registarskih oznaka xxx, vlasništvo I.Dž. iz Ustikoline, a koje koristi osumnjičeni, kod istog pronađeno i oduzeto tri (3) vreće bijele boje, u kojima se nalazi devetnaest (19) PVC ručno spravljenih paketa sa sadržajem suve zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu „Marihuana“, a koju drogu je osumnjičeni nabavio od njemu poznatih lica i prevozio radi dalje prodaje, a za koje je vještačenjem utvrđeno da sadrže psihoaktivnu supstancu „tetrahidrokanabinol“ koji je sastojak biljke konoplje tj.biljne vrste Cannabis  sativa L, iako je znao da se radi o opojnoj supstanci za čiju nabavku i držanje nema odobrenje nadležnog organa, jer se ista nalazi na listi opojnih droga i prekursora navedenih u Rješenju o utvrđivanju opojnih droga i prekursora (“Službeni glasnik“ RS“, broj 37/04 i 78/04), a čije je držanje i promet zabranjen i ograničen Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (“Službeni glasnik BIH“,broj 8/06).

 

U prilogu ove vijesti se nalazi dio optužnice koji sadrži osnovne informacije o predmetu.

 

Napomena:

 

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica“

 


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateći dokumenti

Optuznica

Prateće fotografije

Kako sastaviti testament