Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Radionica za glavne tužioce i glasnogovornike u tužilaštvima u BiH

01.07.2019.

Javni nastup: Biti najbolji pred samim sobom da bismo bili najbolji pred drugima

 

Kako poboljšati svoj javni nastup i osigurati da publika tačno razumije vašu poruku koju želite prenijeti? Kako ovladati tremom i pretvoriti je u svog saveznika? Kako naučiti upravljati vlastitim mislima? O razvijanju vještina za javni nastup 13. i 14. juna 2019. godine razgovarali su u Sarajevu glasnogovornici/službenici za odnose s javnošću u tužilaštvima i glavni tužioci.

 

„Za dobar javni nastup ključna je dobra priprema. Kod pripreme prezentacije, važno je znati odvojiti bitno od nebitnog i publici znati prezentirati ključne poruke, te ukoliko je potrebno ponoviti ih nekoliko puta“, rekao je Admir Arnautović, komunikolog i edukator na ovoj radionici.

 

Arnautović je pojasnio kako je odgovornost kako ćemo biti shvaćeni u komunikaciji zapravo na nama, a ne na našem sagovorniku, jer od nas zavisi na koji način prenosimo naše misli tokom komunikacije.

 

Na ovoj radionici učesnici su razgovarali o tome kako je moguće ovladati tremom, naučiti upravljati vlastitim mislima, te riješiti se nekorisnih uvjerenja.

 

„Trema je naučen, a ne urođen strah i zato je važno da kontinuirano radimo na sebi, razvijamo svoje samopouzdanje i na kraju, naučimo da tremu koristimo kao vlastito 'pogonsko gorivo' “, rekla je Marina Bakić, psihologinja, trener javnog nastupa i edukatorica na ovoj radionici, te dodala kako je trema zapravo siguran i jasan znak da odgovorno pristupamo poslu.

 

Bakić je rekla kako je za javni nastup važno da imate šta reći, da imate autentičan i jasan cilj, te da unaprijed, prije javnog nastupa, donesete jasnu odluku da ćete biti najbolji pred samim sobom, ali i pred drugima. Istakla je da strah od drugih  može da se razbije pomoću seta pitanja koje treba postaviti samom sebi i koji će relativizirati, te obesmisliti  nepotrebne i nekorisne misli, ali i uvjerenja koja se javljaju prije nastupa.

 

Na kraju radionice, učesnici su imali priliku da uz pomoć stručnjaka za javni nastup,  prateći njihove upute, vježbaju svoj javni nastup pred kamerom. Radionicu je organizirao USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH koji već petu godinu podržava jačanje transparentnosti u radu tužilaštava u BiH i jačanje kapaciteta tužilaštava za uspostavljanje kvalitetnijih odnosa sa građanima i sa medijima.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh