Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Prijedlog za produženje pritvora nakon potvrđivanja optužnice protiv sedam lica zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo Ubistvo u pokušaju

29.11.2019.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu dana 26.11.2019. godine podnijelo je Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu Prijedlog za produženje pritvora nakon potvrđivanja optužnice protiv lica inicijala M.M. iz Vlasenice, S.R. iz Vlasenice, S.G. iz Vlasenice, N.P. iz Milića, M.K. iz Milića, G.Č. iz Milića i N.O. iz Vlasenice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. KZ RS u vezi člana 22. istog zakona, a sve u vezi sa članom 22. KZ RS (Saizvršilaštvo).

 

Navedena lica sumnjiče se da su počinila krivično djelo Ubistvo u pokušaju na način da su kao saizvršioci dana 02.06.2019. godine oko 00:05 časova, u Šekovićima, zajedno i po prethodnom dogovoru pokušali lišiti života lice S.V. sačekavši ga da izađe iz parohijskog doma na parking prostor ispred pravoslavne crkve „Pokrova presvete Bogorodice“, prilikom čega su ga lica M.M. i S.R. napali metalnim šipkama i oborili na zemlju, a onda su ga svi zajedno nastavili udarati šipkama i nogama svjesni zajedničkog djelovanja i da istog na taj način mogu lišiti života, sve dok nisu pritrčala druga lica u odbranu oštećenog, usled čega su se napadači razbježali u pravcu parka i dalje u pravcu Pavlović Banke, dok su se prvooptuženi i drugooptuženi udaljili u pravcu PMV marke „Volkswagen“, model „Golf A2“, bijele boje, registarskih oznaka xxx, gdje su, zajedno sa trećeoptuženim sjeli u isto i velikom brzinom se udaljili u pravcu mjesta Tišča.

 

Razlozi za produženje mjere pritvora sastoje se u tome da postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni, ukoliko bi bili pušteni na slobodu, nastavili sa vršenjem istovrsnih ili sličnih krivičnih djela, za koje se može izreći kazna zatvora preko tri godine ili teža kazna, te samim tim i da su ispunjeni uslovi za određivanje pritvora iz razloga propisanog odredbom člana 197. stav 1. tačka v) ZKP-a RS.

 

U pogledu posebnih razloga za produženje pritvora, tužilaštvo je mišljenja da odnosu na osumnjičene M.M. i S.R. postoji poseban razlog da će propisan članom 197. stav.1. tačka a) ZKP RS-a, odnosno da postoji realna opasnost da će pobjeći i izbjeći krivičnu odgovornost.

 

Kad je u pitanju pritvorski osnov iz člana 197. stav 1. tačka b) ZKP RS-a, ocjena je tužilaštva da i dalje postoji koluziona opasnost, to jest naročite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati postupak uticajem na svjedoke, kao i da će međusobno uticati jedni na druge, jer su i u toku izvršenja krivičnog djela pokazali prijateljske odnose ostvarivši visok stepen organizovanosti.

 

“Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu  presumpciju nevinosti prema kojoj se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.”

 


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh