Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Tužilaštva u Bosni i Hercegovini opredijeljena za veću transparentnost u radu

12.04.2019.

„Nije dovoljno samo izvršiti pravdu, već je neophodno da to izvršenje pravde bude vidljivo i u javnosti“, rekao je vršilac dužnosti (v.d.) glavnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Tihomir Jurko na seminaru o jačanju transparentnosti tužilaštava u BiH, koji je održan 4.i 5. aprila 2019. godine u Sarajevu.

 

V.d. glavni federalni tužilac Jurko je dodao kako je važno kontinuirano jačati internu komunikaciju u tužilaštvima, jer je to dobra polazna osnova za dobru eksternu komunikaciju.

 

Zamjenik glavnog tužioca - specijalni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) Miodrag Bajić naglasio je da su tužilaštva opredijeljena da u skladu sa mogućnostima i principom zaštite istrage, osiguraju informacije za javnost i unaprijede komunikaciju sa medijima.

 

U okviru ovog seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom „Tužilaštva i mediji: Kako do bolje saradnje?“, gdje su predstavnici tužilaštava i medija u BiH zajednički, kroz dijalog, tražili adekvatna rješenja za izazove sa kojima se suočavaju u međusobnoj saradnji i komunikaciji.

 

„Tužioci bi trebali da slušaju savjete glasnogovornika kada je u pitanju komunikacija i saradnja sa medijima, a glasnogovornici bi se trebali boriti da ih glavni tužioci slušaju“, rekla je novinarka i urednica radija „Otvorena mreža“ Rubina Čengić, jedna od učesnica ovog panela.

 

Čengić je dodala kako novinari zasigurno nisu neprijatelji tužilaštava i tužilaca, te da treba kontinuirano raditi na poboljšanju saradnje na ovoj relaciji.

 

Pored novinarke radija „Otvorena mreža“, u panel diskusiji učestvovali su i predstavnici novinskih agencija SRNA i FENA. Analitičarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH Erna Mačkić ovom prilikom predstavila je rezultate analize „Transparentnost pravosuđa u BiH u domenu procesuiranja koruptivnih krivičnih djela“, kao i preporuke tužilaštvima kako da poboljšaju transparentnost.

 

Prvi dan seminara (04.04.2019.) glasnogovornici i službenici za odnose s javnošću razgovarali su kako poboljšati informisanje javnosti putem službenih web stranica, te kako unaprijediti strukturu web stranica tužilaštava unutar postojećeg web portala pravosudje.ba. Sa predstavnicima IKT Odjela Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH dogovoreno je restruktuiranje postojećih web stranica tužilaštava. Dogovorene promjene će se uskoro testirati na web stranici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

Na seminaru je upriličen i radno-konzultativni sastanak povodom izrade „Uputstva za komunikaciju u tužilaštvima“. Ovom prilikom glavni tužioci i glasnogovornici/službenici za odnose s javnošću podijelili su svoja razmišljanja i dali svoj doprinos u izradi ovog važnog dokumenta, čiji je cilj standardizacija pristupa svih tužilaštava u oblasti interne, eksterne i krizne komunikacije. Finalni nacrt ovog dokumenta, čiju izradu podržava USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH, bit će predstavljen na kolegijima glavnih tužilaca FBiH i RS koji su planirani u julu ove godine.

 

Seminar „Transparentnost tužilaštava i komunikacija s javnošću“ organizirali su centri za edukaciju sudija i tužilaca FBiH i RS u saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa u BiH.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

slika07.jpg

slika05.jpg

slika04.jpg

Ostale fotografije