Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

mail print fav manja slovaveca slova

Održan Kolegij glavnih tužilaca Republike Srpske u Tesliću

01.02.2019.

Tužilaštva u Republici Srpskoj (RS) su u toku protekle 2018. godine ispunila jedan od svojih ciljanih rezultata, a to je smanjenje prosječne dužine trajanja rješavanja predmeta, zaključak je Kolegija glavnih tužilaca RS koji se održao u Tesliću 31. januara i 1. februara ove godine. Glavni tužioci su ovaj zaključak donijeli nakon upoznavanja sa relevantnim statističkim pokazateljima, kada su utvrdili kako je prosječna dužina trajanja rješavanja predmeta u tužilaštvima u RS u toku prošle godine iznosila 172 dana, dakle još kraće u odnosu na postavljeni ciljani rezultat od 220 dana.

   

Također, ovom prilikom glavni tužioci zaključili su kako je unaprijeđen kvalitet tužilačkih odluka na nivou okružnih tužilaštava, što pokazuje i podatak  da je u protekloj 2018. godini smanjen broj uvaženih prigovora u odnosu na ukupan broj pritužbi na tužilačke odluke.

 

Na kolegiju je dogovoreno da će tužilaštva u narednom periodu nastaviti raditi na jačanju transparentnosti u radu, te intenzivirati aktivnosti koje se odnose na unapređenje službenih web stranica. Glavni tužioci su u potpunosti podržali nastavak izrade uputstva za komunikaciju u tužilaštvima, uz intenzivne konsultacije sa glavnim tužiocima i glasnogovornicima/službenicima za odnose sa javnošću.

 

Kolegiji glavnih tužilaca RS se održavaju redovno dva puta godišnje, gdje glavni tužioci razgovaraju o realizaciji strateških ciljeva, a to su: unapređenje efikasnosti i djelotvornosti rada tužilaštava, unapređenje kvaliteta rada tužilaštava, te povećanje transparentnosti i povjerenja građana u rad tužilaštava. Naredni kolegij glavnih tužilaca RS planiran je za juli ove godine.

  

Organizaciju kolegija redovno podržavaju USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH i Projekt „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“ Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Studentica Pravnog fakulteta u Zenici Dženita Mameleđija u posjeti Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu

24.10.2018.

Dana 23.08.2018. godine, održana je cjelodnevna posjeta studentice Pravnog fakulteta u Zenici Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

 

Dženita Mameleđija, studentica Pravnog fakulteta u Zenici, imala je priliku da se upozna s aktivnostima i izazovima koje sa sobom nosi profesija tužioca, a sve u sklopu aktivnosti “Tužilac na dan”, koji je dio provedbe Strategije za osobe koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima u Bosni i Hercegovini Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a koja implementiraju sva tužilaštva u Bosni i Hercegovini, i koja je realizovana uz podršku “Media Centra” iz Sarajeva.

 

O svom iskustvu tokom cjelodnevnog boravka u tužilaštvu, Dženita Mameleđija je izjavila:

 

“Tokom cjelodnevnog boravka u tužilaštvu, zajedno sa tužiteljicom iz Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal Halidom Vrabac kao domaćinom, upoznala sam se sa ustrojstvom i načinom rada tog tužilaštva, te su u daljem fokusu rada bili aktuelni slučajevi i uloga tužioca u njihovom rješavanju. Za jedan od aktuelnih slučajeva tužiteljica je izložila dvojbu oko klasifikovanja krivičnog djela u optužnici, te smo skupa prošle bića spornih krivičnih djela s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja.

 

Kroz aktuelne slučajeve, imala sam priliku uvidjeti sve faze od učinjenog krivičnog djela do podizanja optužnice, te se upoznati sa spisima i dokumentacijom tužiteljice.

 

Stanovište tužiteljice Vrabac, ali i zaposlenika Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu jeste da rad govori umjesto njih, te su predstavljeni izazovi koje sa sobom nosi funkcija tužioca, koja po svojoj prirodi zahtjeva minimalno medijsko eksponiranje.

 

Zajednički rad je uobličen posjetom i razgovorom sa dežurnim sudijom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koji je kroz svoje dugogodišnje iskustvo podijelo korisne savjete za mene kao budućeg pravnika. Tokom razgovora s uvaženim sudijom težište je većinom bilo na ličnom iskustvu, ali i izazovima koje nosi funkcija sudije. Ponajviše u izazovima odmjeravanja sankcije, koja zavisi od diskrecione ocjene sudije i uticaja pojedinih predmeta na privatni život.

S obzirom na prethodno navedeno, mogu reći da se radi o izuzetno korisnom iskustvu koje na pravi način približava rad tužioca, te bih svim kolegama/icama preporučila da koriste mogućnosti za ovakve vidove usavršavanja.

 

Na kraju, željela bih se zahvaliti dežurnoj tužiteljici, uvaženom sudiji i predstavnicima “Media Centra”.”


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Održana Radionica za glasnogovornike tužilaštava i policijskih agencija u BiH u organizaciji VSTV-a BiH

19.10.2018.

Dana 25.i 26.09.2018. godine, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, održana je Radionica za glasnogovornike i službenike za odnose s javnošću u tužilaštvima i policijskim agencijama.

 

Na radionici je sudjelovalo oko 20 predstavnika tužilaštava i policijskih agencija, između kojih je i predstavnik Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

 

Radionica je poslužila za analiziranje web stranica tužilaštava, kao i drugim segmentima vezanim za odnose s javnošću.

 

Uz podršku vlada Švicarske i Norveške, radionica se realizirala u okviru projekta „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Održan Seminar za glavne tužioce i glasnogovornike tužilaštava u BiH „Kako informisati javnost o kompleksnim predmetima?“

17.04.2018.

Ne postoji prosta matematička formula na koji način informisati javnost o kompleksnim predmetima u tužilaštvima. Pa ipak, ono što je bitno jeste intenziviranje rada na takvom predmetu, s ciljem donošenja tužilačke odluke u što kraćem roku, zaključak je sa seminara za glavne tužioce i glasnogovornike/službenike za odnose s javnošću tužilaštava u Bosni i Hercegovini (BiH) koji se održao 12 i 13. aprila 2018. godine na Jahorini.

 

„Jedan od načina da javnost dobije tačnu i pravovremenu informaciju, koja neće naškoditi istrazi, a koja će spriječiti curenje informacija jeste proaktivno djelovanje tuzilaštva. To znači da, uvijek kada je to moguće, tužilaštvo saopćava zvanične informacije“, rekla je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

 

Na ovom seminaru razgovaralo se i o važnosti jačanja interne komunikacije u tužilaštvima.

„Komunikacija unutar pravosudne institucije preduslov je dobre eksterne komunikacije i od nje direktno zavisi kako će nas vidjeti i kakvo mišljenje će kreirati naša eksterna javnost“, zaključila je rukovoditeljica odnosa s javnošću Okružnog javnog tužilaštva u  Banja Luci Maja Đaković-Vidović.

 

U okviru seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom „Gdje prestaje privatnost, a počinje javni interes?“ čiji uvodničari su bili predstavnica Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Nedžmija Kukričar i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić. Zaključeno je kako je neophodno cijeniti interes javnosti u svakom pojedinačnom predmetu, te da je neophodna kontinuirana edukacija novinara o krivičnim postupcima.

 

Ovaj seminar organizirao je USAID Projekat pravosuđa u BiH.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Održana radionica za glasnogovornike/službenike za odnose s javnošću

16.02.2018.

U Sarajevu je dana 08. i 09. februara 2018. godine održana radionica za glasnogovornike/službenike za odnose s javnošću u organizaciji USAID Projekta pravosuđa, a sve u cilju jačanja transparentnosti u radu tužilaštava u Bosni i Hercegovini kroz izradu standardiziranih primjeraka/urneka za plasiranje informacija putem web stranica tužilaštava.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Radionica za glasnogovornike tužilaštava i policijskih agencija

19.05.2016.

U organizaciji Projekta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) “Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa” 4. i 5. maja 2016. godine u Tesliću je održana radionica za glasnogovornike tužilaštava i predstavnike policijskih agencija. Glasnogovornici i osobe koje obavljaju poslove odnosa s javnošću u tužilaštvima i policijskim agencijama su razgovarali o temama značajnim za njihov rad s posebnim akcentom na mjerenje i evaluacija informacija koje se dijele s javnošću. Ovaj segment radionice, Projekat je implementirao u saradnji sa Projektom pravosuđa USAID-a.

Na radionici je analizirana i saradnja tužilaštava i policijskih agencija u domenu odnosa s javnošću. Zaključeno je da je ova saradnja na zadovoljavajućem nivou, uz visok stepen koordinacije ovih institucija u aktivnostima od interesa za javnost. Učesnici radionice su se saglasili da će i narednom periodu nastaviti raditi na poboljšanju spomenute saradnje.

Ovom prilikom je započeta i implementacija Plana stručnog usavršavanja glasnogovornika, koji je na osnovu ranije iskazanih potreba glasnogovornika tužilaštava, sačinjen u okviru Projekta VSTV-a BiH „Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa“. Tako je, u okviru spomenutog Plana, održana edukacija na temu asertivna i interna komunikacija koja je, po procjeni učesnika, bila veoma uspješna. Projekat će nastaviti pružati svaki vid podrške odnosima s javnošću u tužilaštvima i u narednom periodu.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh