Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružno javno tužilaštvo u
Istočnom Sarajevu

Studentica Pravnog fakulteta u Zenici Dženita Mameleđija u posjeti Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu

24.10.2018.

Dana 23.08.2018. godine, održana je cjelodnevna posjeta studentice Pravnog fakulteta u Zenici Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

 

Dženita Mameleđija, studentica Pravnog fakulteta u Zenici, imala je priliku da se upozna s aktivnostima i izazovima koje sa sobom nosi profesija tužioca, a sve u sklopu aktivnosti “Tužilac na dan”, koji je dio provedbe Strategije za osobe koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima u Bosni i Hercegovini Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a koja implementiraju sva tužilaštva u Bosni i Hercegovini, i koja je realizovana uz podršku “Media Centra” iz Sarajeva.

 

O svom iskustvu tokom cjelodnevnog boravka u tužilaštvu, Dženita Mameleđija je izjavila:

 

“Tokom cjelodnevnog boravka u tužilaštvu, zajedno sa tužiteljicom iz Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal Halidom Vrabac kao domaćinom, upoznala sam se sa ustrojstvom i načinom rada tog tužilaštva, te su u daljem fokusu rada bili aktuelni slučajevi i uloga tužioca u njihovom rješavanju. Za jedan od aktuelnih slučajeva tužiteljica je izložila dvojbu oko klasifikovanja krivičnog djela u optužnici, te smo skupa prošle bića spornih krivičnih djela s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja.

 

Kroz aktuelne slučajeve, imala sam priliku uvidjeti sve faze od učinjenog krivičnog djela do podizanja optužnice, te se upoznati sa spisima i dokumentacijom tužiteljice.

 

Stanovište tužiteljice Vrabac, ali i zaposlenika Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu jeste da rad govori umjesto njih, te su predstavljeni izazovi koje sa sobom nosi funkcija tužioca, koja po svojoj prirodi zahtjeva minimalno medijsko eksponiranje.

 

Zajednički rad je uobličen posjetom i razgovorom sa dežurnim sudijom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu koji je kroz svoje dugogodišnje iskustvo podijelo korisne savjete za mene kao budućeg pravnika. Tokom razgovora s uvaženim sudijom težište je većinom bilo na ličnom iskustvu, ali i izazovima koje nosi funkcija sudije. Ponajviše u izazovima odmjeravanja sankcije, koja zavisi od diskrecione ocjene sudije i uticaja pojedinih predmeta na privatni život.

S obzirom na prethodno navedeno, mogu reći da se radi o izuzetno korisnom iskustvu koje na pravi način približava rad tužioca, te bih svim kolegama/icama preporučila da koriste mogućnosti za ovakve vidove usavršavanja.

 

Na kraju, željela bih se zahvaliti dežurnoj tužiteljici, uvaženom sudiji i predstavnicima “Media Centra”.”


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh